CE ESTE ZONA METROPOLITANĂ?
Zona metropolitană în România este reglementată prin Legea nr. 351 din 6 iulie 2001 ca fiind „o zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane – municipiile de rangul I, cum este și Drobeta Turnu Severin și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care se pot dezvolta relații de cooperare pe multiple planuri.
Prima zonă metropolitană constituită în România a fost Zona metropolitană Iași, la 8 aprilie 2004, aceasta cuprinzând municipiul Iași și 13 comune din jurul acestuia.
Cele mai mari opt zone metropolitane ale României (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara) concentrează 50% din populația României și 75% din veniturile fixe ale țării.
DE CE ZONĂ METROPOLITANĂ?
Zonele metropolitane sunt de o importanţă vitală pentru economia oricărei regiuni.
Un raport întocmit de EuroStat evidenţiază faptul că zonele metropolitane din Uniunea Europeană
- generează aproximativ 70% din PIB
- înregistrează cele mai rapide rate de creştere a populaţiei
- generează o cotă semnificativă din numărul noilor locuri de muncă create
În Europa, zonele metropolitane reprezintă motoare economice ale unei ţări, iar dacă aceste motoare nu funcţionează bine, atunci nu funcţionează nici economia în integralitatea sa.
CARE SUNT OBIECTIVELE ZONEI METROPOLITANE DROBETA TURNU SEVERIN
– Dezvoltarea întregii Zone metropolitane și a tuturor unităților administrative-teritoriale care compun Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, în special prin fonduri de la Uniunea Europeană.
– Accesarea în parteneriat a tuturor surselor de finantare naționale și internaționale disponibile
– Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii de transport a unităților administrative-teritoriale care compun Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și a întregii zone metropolitane
– Extinderea rețelelor de utilități, dezvoltarea, modernizarea și îmbunătățirea serviciilor publice oferite populației
– Punerea în valoare a întregului potențial turistic și cultural al zonei metropolitane Drobeta Turnu Severin
– Îmbunătățirea calității vieții și a mediului înconjurător, prin investiții în infrastructura urbană (reabilitarea, modernizarea sau crearea de noi parcuri, locuri de joacă, spații de relaxare, etc.)
– Creșterea atractivității Zonei Metropolitane, care să atragă un număr cât mai mare de investiții private. Efectul pe termen mediu și lung îl reprezintă creșterea numărului de locuri de muncă și a valorii salariilor obținute de angajați.